fredag 5. februar 2010

Hverdagens søppelproblemer

Nå er ikke avfallsberg nødvendigvis direkte knyttet til den globale oppvarmingen, som vel er denne bloggens hovedtema. Men det er ikke så veldig langt unna. Og selv om det ikke holder med at "alle bare gjør litt" for at vi skal klare å bremse utviklingen vi ser i dag, så hjelper det i hvertfall ikke om vi ikke gjør noe. Derfor er dagens lille hjertesukk først og fremst rettet mot Bama og andre frukt- og grøntprodusenter. For er det noen som har klart å bidra til å øke søppelberget så er det disse. Det begynte så smått med druer som kommer i harde plastikkbokser i steden for i kasser, og har bare økt på. Når jeg går innom min vanlige dagligvarebutikk så har jeg i realiteten ikke lenger muligheten til å kjøpe tomat, avokado, druer, ingefær osv. uten å få med en haug med plastbokser som ikke kan gjenbrukes til andre formål. Det jeg kan kjøpe i løsvekt er annenrangssortering eller ble plukket rett etter blomsterstadiet for seks måneder siden, og smaker derfor ingen ting. (Dessuten må jeg alltid kjøpe en bestemt mengde, som stort sett er litt for stor, slik at jeg ikke klarer å få spist alt før det blir dårlig. Dermed fører det til at jeg kaster mer mat)

I en tid der det begynner å bli mer fokus på nordmenns overforbruk og energiforbruket det medfører, må det da være å gå baklengs inn i fremtiden å putte hver drue i en boks...

3 kommentarer:

 1. Bama har jo fornuftige argumenter å forsvare seg med: http://www.loop.no/aktuelt/14969.html

  Det er jo viktig å unngå svinn, men jeg må jo si meg enig med deg Sverre, at det virker tåpelig å måtte kjøpe druer i en plastboks og avokado pakket inn i plast, som ligger pent på et lite plastfat inni pakken til og med.

  Her i Oslo kan man stort sett få tak i frukt i løsvekt da, innvandrerbutikkene selger frukt på gamlemåten.

  SvarSlett
 2. Når det kommer til søppel, så er det så utrolig mye som kan bedres. En ting er dette med frukt og grønt. Det er jo en tid siden dette innlegget ble skrevet, men fremdeles er problemene av samme karakter til stedet. Vi betaler for å kjøpe mer enn vi ønsker, og alt er pakket inn i unødvendig mye emballasje. I tillegg er det alt for få forbrukere som faktisk gidder å kildesortere. Dersom vi hadde innført avgifter på det avfallet vi ønsket å kvitte oss med, kunne vi kanskje fått flere til å ta ansvar? Ofte ser jeg store containere der alt er samlet sammen i et evig kaos. Dersom en hadde hatt flere containere, f.eks. når du skal pusse opp, så kunne du sørget for en god kildesortering. Det finnes jo firmaer som tilbyr containere i ulike størrelser, og til og med store avfallsekker til eksempelvis isolasjonsmateriale osv.

  SvarSlett
 3. New Diet Taps into Innovative Plan to Help Dieters Lose 12-23 Pounds in Only 21 Days!

  SvarSlett