tirsdag 26. oktober 2010

Offshore vindkraft og framtiden


Offshore vindkraft fått mye oppmerksomhet i Norge de seneste årene, helt siden Hydro lanserte sitt Hywindkonsept, og Sway kom på banen med sitt prosjekt. Både politikere og industri har omfavnet disse prosjektene. Og offshore vindkraft, både i fastmontert og flytende form er spådd å kunne bli en ny, stor næring i Norge den dagen da oljen er slutt. Noe jeg da virkelig håper på (hvis ikke hadde jeg vel hatt store problemer med å motivere meg for å forske på nettopp offshore vindkraft). Men det er en liten stemme inni hodet mitt som murrer litt. Av og til lurer jeg på om særlig satsingen på flytende vindturbiner er valgt fordi det ligger så langt fram i tid at dagens politikere tror de slipper å forholde seg til det ferdige produktet.

Da det ble tildelt midler for nye forskningssentre for fornybar energi (FME), ble to av disse tilegnet offshore vindkraft (NOWITECH og NORCOWE), noe som tyder på interesse for å satse på dette fra politikernes side. Men hva kommer så til å skje? Blir det enden på visa når disse senterne har gjort unna forskningen sin. Havner min og andre doktorgradstudenters arbeider i en arkivskuff? For så å bli funnet igjen av studenter på oppdagelsesferd i universitetets ganger om 50 år? Kan det ende opp som tidenes dyreste festtale? Det er vel ikke nødvendig å minne om hvor nære vi er å lande på månen om dagen…

Eller eksisterer det en plan for hva som skal skje videre?
Vil det bli satt av midler til testparker og laboratorier, hvor industri og universiteter kan bruke tid til å utvikle konsepter og få den nødvendige erfaringen for å kunne skape konkurransedyktige produkter? Og det er jo bare å innse det, skal offshore vindkraft være levedyktig, så må den være konkurransedyktig: Ingen industrielle aktører eller kraftselskaper driver veldedighet. Og offentlige støtteordninger må kunne avvikles på sikt. Men å forvente at norsk industri skal ta igjen europeisk industri som har fått holde på å modnes i flere tiår bare fordi vi har sagt at vi vil, blir å tro på julenissen midtsommers.

Men som sagt litt lenger oppe, NOWITECH og NORCOWE er gode begynnelser, det bygges opp mye kunnskap. Nå gjelder det bare å lage en plan for hvordan denne kunnskapen skal kunne forvaltes, før den går tapt igjen.

3 kommentarer:

  1. Det mangler veldig på langsiktig planlegging når det gjelder alle typer fornybar energi i Norge, i alle fall på det høyeste politiske plan. Energi 21 var et godt initiativ og en god start, men vi trenger noe mer forpliktende. Jeg mener at fossil energi bør ut av olje- og energidepartementet, for å få satt nok fokus på det som kan bli Norges fremtidige levebrød: Fornybar energi og energiteknologi.

    SvarSlett
  2. Tanken bak å dele olje- og energidepartementet i to er muligens god. Men er det ikke da fare for at vi får et fornybarenergidepartement som blir marginalisert og mister alt fokus (mtp hvor stor del av norsk energisektor, for ikke snakk om norsk økonomi, som er dominert av olje og gass)?

    SvarSlett
  3. Jeg tror slett ikke det. Hva er det som har vært energiforsider det siste halvåret? Monstermaster, vindkonsesjoner, solcelleindustri i knipe...

    SvarSlett