fredag 24. februar 2012

Status solenergi, vinteren 2012

Inntrykket man får i norske medier for tiden angående solenergi er nedslående; REC flagger gradvis ut aktiviteten sin i Norge og finansanalytikere spekulerer i om de ønsker å trekke seg helt ut fra solcelleproduksjon og satse på bare silisium.

Men, for å veie opp litt for dette inntrykket, la oss se på noen oppdaterte tall:

Prisen for krystalline silisiumsolceller har nylig krysset den magiske dollar-per-watt-grensen, det betyr at en solcellemodul som produserer 100W når sola skinner som verst koster 100 dollar i utsalgspris fra fabrikken. Det er en enorm milepel som det har vært snakket om lenge, og har vært referert til som prisen da solcellemarkedet kommer til å løpe helt løpsk. Noen produsenter har vært under denne grensen i et par år, spesielt First Solar med sine kadmiumtellurid-solceller. Men nå er altså krystalline silisiumsolceller også over denne grensen, og drar med seg hele verdensgjennomsnittet for solceller. Krystalline silisiumsolceller er de beste tilgjengelige solcellene på markedet i dag, med høyere effektivitet enn for eksempel kadmiumtellurid-celler. Det blir spennende å se om prisene holder seg så lave, da mange mener at prisen er kunstig lav og at de fleste solcelleprodusenter i dag selger med tap.

Hundretusenvis av arbeidsplasser
Noen snakker om at det jobber 500.000 i solcelleindustrien i dag.
Jeg er noe usikker på dette tallet, men ifølge denne rapporten var det ca 100.000 i 2007. Med tanke på en årlig vekstrate på ca 50% er det dermed ikke usannsynlig. Ifølge den samme rapporten jobbet det i tillegg ca 600.000 innen sol-varme i 2007. Til sammenligning var det ca 300.000 arbeidere i vindenergi-industrien.

20 Alta-kraftverk på én måned
I Tyskland ble ble det bare i løpet av desember i fjor installert 3 GW kapasitet med solceller. Det er en produksjonskapasitet som tilsvarer ca 20 Alta-kraftverk. I praksis er strømproduksjonen selvsagt mindre siden sola ikke skinner hele tida, men det er et tall som begynner å monne. Med ca 25 GW installert kapasitet kan Tyskland nå produsere ca 30% av strømforbruket sitt midt på dagen med skyfri himmel over hele Tyskland. Tyskland kutter nå i støtteordningene for å stabilisere solcellemarkedet i landet.

Nye markeder åpner seg
Med en velutviklet leverandørindustri og en sannsynlig reduksjon i støtteordningene i Europa, åpner nå nye markeder seg. Det norske solenergiselskapet Scatech Solar bygger for eksempel nå ut en av verdens største solcelleparker i Sør-Afrika. Store utbygginger vil etterhvert komme i områder i verden hvor man har mye sol, som for eksempel Afrika og Latin-Amerika.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar