fredag 26. oktober 2012

Solenergi-oppvåkning i Akershus Energipark

I løpet av de siste ukene har en norsk revolusjon innen solenergi funnet sted rett utenfor Lillestrøm. Et av Europas største anlegg for solvarme har blitt installert for Akershus Energi, og et relativt stort PV-anlegg for produksjon av solstrøm er installert for HyNor Lillestrøm.

Solvarmeanlegget til Akershus Energi er unikt i Norge, og størrelsen gjør det også interessant i internasjonal sammenheng. 13.000 kvadratmeter solfangere og en varmeakkumulator-tank på 1,2 millioner liter vann skal levere varme til sentralvarmesystemet i Lillestrøm. Anlegget vil produsere ca 4 GWh varme i løpet av et år. Solfangeranlegget er levert av en dansk leverandør, men IFE ved avdeling Energisystemer har vært involvert i prosjektutviklingen.

PV-systemet som settes opp på taket av hydrogenstasjonen til HyNor Lillestrøm består av 70 silisium-moduler produsert av Swemodul i Glava i Sverige. Anlegget har en kapasitet på ca 17 kW, og er dermed ett av Norges største PV-anlegg per i dag.
Det vil produsere ca 13.000 kWh strøm per år. Modulene ble også installert av et svensk selskap, Nordic Solar. PV-anlegget er en del av et demonstrasjonsprosjekt ledet av Øystein Ulleberg ved avdeling Energisystemer på IFE.

Se også:

Anlegget på 13.000 kvadratmeter et Norges første storskala solvarmeanlegg. Det ble montert om høsten for å ha en lang innkjøringssesong med lav produksjon av solvarme.

Værforholdene gjorde at området ble ganske gjørmete rundt solvarme-modulene til Akershus Energi. Kanskje det kunne vært bedre å sette opp modulene etter at tela har gått i jorda?

Nesten ferdig med PV-taket til Hynor Lillestrøm, kun én modul mangler.

Jo Gjessing fra avdeling Solenergi på IFE diskuterer solcelleteknologi med installatørene fra Nordic Solar. Installatørene kunne ellers fortelle om stor vekst i det svenske markedet, der solstrøminstallasjoner mottar 45% investeringsstøtte (Norge: 0%).

1 kommentar:

  1. QUANTUM BINARY SIGNALS

    Get professional trading signals sent to your cell phone every day.

    Follow our signals NOW & profit up to 270% daily.

    SvarSlett