onsdag 3. november 2010

Norsk solcelleindustri med ny adresse: Tuas i Singapore

I dag finner åpningen av REC sin nye solcellefabrikk i Singapore sted. Det er en enorm fabrikk, som ved full produksjon (først i 2012) vil produsere solceller tilsvarende ca 10% av det som var verdens produksjon av solceller i 2009. Det vil si, fabrikken er dimensjonert for å produsere solcellepaneler med en sammenlagt kapasitet på 800 MW per år, og verdens produksjon i 2009 var 8000 MW. 

I byggingen av dette komplekset har REC investert svimlende 11 milliarder kroner, og 8000 arbeidere har deltatt i byggearbeidet.

I tilknytning til REC sin fabrikk åpnet i går det norske selskapet Metallkraft en fabrikk i Tuas, de med en investering på 400 millioner kroner. Metallkraft jobber med å resirkulere avfallet som kommer fra sageprosessen der store blokker med silisium kuttes opp i tynne skiver for bruk i solceller.


Jeg benytter sjansen til å gratulere REC og Metallkraft med sine nye fantastiske anlegg!

Men samtidig er jeg stadig mer bekymret for solcelleindustriens framtid i Norge. Det er lite nye investeringer, og REC kutter ned i Skandinavia. Forrige uke fikk 20 forskere ved REC sin forskningsavdeling i Sandvika utenfor Oslo sparken fordi REC legger ned forskningsaktiviteten i Norge.

3 kommentarer:

  1. Se også NRK Dagsrevyen sin deking av saken: http://www.nrk.no/nett-tv/indeks/236434/

    SvarSlett
  2. Hvis jeg forstår rett, så er det to virkelig store fordeler Norge har hatt i solcelleproduksjon: Billig energi, og kvalifisert arbeidskraft. Stemmer det? I såfall er det nærliggende å tro at utsikter til høyere kraftpriser, samt mer tilgang på god (og rimeligere) arbeidskraft, i tillegg til nærhet til markedet gjør at Norge sakker akterut. Eller finnes det andre, viktigere faktorer?

    SvarSlett
  3. Tja og tja. Spesielt på oppstrømssida, med produksjon og rensing av silisium, er energiprisene et viktig aspekt. Kompetanse på silisiumsproduksjon har vi også hatt. Men på selve produksjonen av solceller vil jeg ikke tro at energiprisene har vært utslagssgivende, og vi har heller ikke hatt noe særlig godt utgangspunkt kunnskapsmessig. Slik sett står vi egentlig mye bedre rustet nå enn for 10 år siden, da det hele begynte.

    Nærhet til markedet har vi hatt, og har fortsatt, siden Europa og særlig Tyskland har slukt nesten alle produserte solceller så langt. Men Kina har begynt å sparke fra, både på produksjon og installasjon. USA er også viktig. Hvordan markedet er i sørøst-Asia, vet jeg ikke.

    Jeg har også hørt at REC har fått veldig gode betingelser (subsidier?) av Singapore, noe de ikke har fått mye av i Norge.

    Men når alt kommer til alt, tror jeg det er lønn og arbeidsbetingelser som er viktigst. Gjennomsnittelig lønn i Singapore er ca 200.000 kr/år, og en gjennomsnittlig arbeidsuke er på 46 timer. En industriarbeider tjener sikkert en del lavere enn 200.000.

    SvarSlett