onsdag 20. august 2014


Vi i Morpho Solar er en spinoff-bedrift fra NTNU sin entreprenørskole som utvikler innovative varmelagre for solkjøkken. Teknologien vi har muliggjør lagring av solvarme i flere timer.

Solkjøkken er nytt i Norge, men er allerede kjent i USA og en rekke land i Asia og Afrika. Solkjøkken er en slags blanding av en utegrill og et stormkjøkken, men varmen kommer direkte fra solen. Solstråler blir konsentrert ved hjelp av speil, og varmen kan brukes direkte til matlaging. Vi utvikler et termisk varmelager som stabiliserer solkjøkken og gjør det mulig å også bruke solkjøkken på kvelden og når det skyer over.

 



 
Verdensledende forskning fra NTNU
Forskningen har vært et samarbeidsprosjekt mellom NTNU og seks afrikanske universitet, med god støtte fra Forskningsrådets NORGLOBAL-program. Forskningsmiljøet ved Energi- og prosessteknikk ved NTNU har jobbet med dette i flere år og har kommet fram til verdensledende forskning. Professor Ole Jørgen Nydal og doktorgradsstipendiat Asfafaw H.Tesay har stått sentralt i utviklingen av teknologien.

Vi i Morpho Solar har vært i både USA, Etiopia og India for å undersøke markedet, og vi vet nå at dette er verdensledende teknologi. Det finnes ikke lignende løsninger på markedet, men behovet er stort og vi har allerede flere interesserte kunder.

Fra Europa til verden
Det er et stort behov for bærekraftige energikilder for matlaging i verden. Vi i Morhpo Solar har som mål å gi miljøvennlige og trygge matlagingsløsninger til utviklingsland, og ønsker å forandre verden med teknologien. For å få produktet ut på markedet vil vi begynne i markeder som vi kjenner til, nemlig i Skandinavia og i Europa. Ved å vise at det fungerer her vil det være enklere å utvidere til utviklingsland om noen år. I disse landene vil stabile solkjøkken bidra til å løse utfordringer knyttet til miljø, avskoging og helseproblemer som oppstår ved matlaging.

Vi vil begynne å selge solkjøkken i Norge allerede neste år, og har store ambisjoner om å få nordmenn ut i sola og lage mat med solvarmen. Det er gøy, sosialt og miljøvennlig å lage mat på solkjøkken, og nordmenn kan glede seg til å gjøre dette neste sommer.
 
Daglig leder Guro Grytli Seim (til høyre) lager mat på solkjøkkenet som vil være til salgs i Norge neste år.
Det at vi fikk Grønn Fases energipris er en vanvittig motivasjonsfaktor for oss. Pengene vil bli brukt til produktutvikling slik at vi klarer å lage et best mulig produkt. Teknologien fra NTNU fungerer, men vi må tilpasse den for å lage et perfekt solkjøkken. 

Olje- og energiminister Tord Lien overrekker Grønn Fases energipris til markedssjef Even Haug Larasen (til venstre).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar