Vi i Morpho Solar er en spinoff-bedrift fra NTNU sin
entreprenørskole som utvikler innovative varmelagre for solkjøkken. Teknologien
vi har muliggjør lagring av solvarme i flere timer.
Solkjøkken er nytt i Norge, men er allerede kjent i USA og en
rekke land i Asia og Afrika. Solkjøkken er en slags blanding av en utegrill og
et stormkjøkken, men varmen kommer direkte fra solen. Solstråler blir
konsentrert ved hjelp av speil, og varmen kan brukes direkte til matlaging. Vi
utvikler et termisk varmelager som stabiliserer solkjøkken og gjør det mulig å
også bruke solkjøkken på kvelden og når det skyer over.
Verdensledende
forskning fra NTNU
Forskningen har vært et samarbeidsprosjekt mellom NTNU og seks
afrikanske universitet, med god støtte fra Forskningsrådets NORGLOBAL-program. Forskningsmiljøet ved Energi- og
prosessteknikk ved NTNU har jobbet med dette i flere år og har kommet
fram til verdensledende forskning. Professor Ole Jørgen Nydal og
doktorgradsstipendiat Asfafaw
H.Tesay har stått sentralt i utviklingen av teknologien.
Vi i Morpho Solar har vært i både USA, Etiopia og India for å
undersøke markedet, og vi vet nå at dette er verdensledende teknologi. Det
finnes ikke lignende løsninger på markedet, men behovet er stort og vi har
allerede flere interesserte kunder.
Fra Europa til verden
Det er et stort behov for bærekraftige energikilder for
matlaging i verden. Vi i Morhpo Solar har som mål å gi miljøvennlige og trygge
matlagingsløsninger til utviklingsland, og ønsker å forandre verden med
teknologien. For å få produktet ut på markedet vil vi begynne i markeder som vi
kjenner til, nemlig i Skandinavia og i Europa. Ved å vise at det fungerer her
vil det være enklere å utvidere til utviklingsland om noen år. I disse landene
vil stabile solkjøkken bidra til å løse utfordringer knyttet til miljø,
avskoging og helseproblemer som oppstår ved matlaging.
Vi vil begynne å selge solkjøkken i Norge allerede neste år,
og har store ambisjoner om å få nordmenn ut i sola og lage mat med solvarmen. Det
er gøy, sosialt og miljøvennlig å lage mat på solkjøkken, og nordmenn kan glede
seg til å gjøre dette neste sommer.
Daglig leder Guro Grytli Seim (til høyre) lager mat på solkjøkkenet som vil være til salgs i Norge neste år. |
Det at vi fikk Grønn Fases energipris er en vanvittig
motivasjonsfaktor for oss. Pengene vil bli brukt til produktutvikling slik at
vi klarer å lage et best mulig produkt. Teknologien fra NTNU fungerer, men vi
må tilpasse den for å lage et perfekt solkjøkken.
Olje- og energiminister Tord Lien overrekker Grønn Fases energipris til markedssjef Even Haug Larasen (til venstre). |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar